Manual Proses Kerja

Manual Standard Operasi Penternakan AMI Niat.

Pengurusan Ternakan
(a)      Peringkat Persiapan Reban
Sebelum kehadiran anak ayam, AMI Niat menjalankan
  •     penyahjangkitan pada reban dan peralatan (perlu didisinfektan)
  •     persediaan dan pemasangan
                o   alat makanan, minuman dan perindukan;
o   habuk kayu dan canvas; dan
                o   sistem pendawaian elektrik (mobile) dan lampu 60watt 

Kerja-kerja ini dijalankan sekurang-kurang 1 minggu sebelum anak ayam tiba.

(b)      Peringkat Penerimaan Anak Ayam
AMI Niat telah menandatangani persetujuan dengan CM Best Food di dalam penyediaan bekalan anak ayam kepada AMI Niat. Penghantaran anak-anak ayam dilakukan setiap malam khAMI Niats dan tiba di ladang AMI Niat pada pagi Jumaat.


Kerja Penerimaan Anak Ayam

(c)     Peringkat Perindukan
Peringkat ini, anak-anak ayam akan dimasukkan dalam gelung yang berdiameter 6 kaki. Setiap gelung akan mengandungi sekurang-kurang 200 ekor. Suhu dalam gelung akan ditingkatkan dengan menggunakan 2 unit mentol 60 watt bagi memastikan anak ayam selesa seperti berada di bawah kehangatan ibu ayam.

Semasa di peringkat ini, bekalan makanan dan minuman akan disediakan secara manual oleh para staf AMI Niat.

Anak ayam akan diberikan vaksin dan antibodi bagi memastikan ketahanan dan mencegah anak ayam daripada wabak penyakit

Peringkat ini hanya 14 hari sahaja iaitu bermula dari anak ayam berusia 1 hari sehingga 14 hari.

Peringkat Perindukan


(d)     Peringkat Pembesaran
Setelah anak-anak ayam berusia 15 hari, gelung akan dibuka dan anak-anak ayam bebas bergerak di dalam reban.

Bekalan makanan masih menggunakan secara manual manakala bekalan minuman akan dibuat secara automatik.

Peringkat ini sehingga ayam boleh dipasarkan.

Kerja membuka gelung

Kerja pemberian makanan

Pengurusan Makanan / Minuman
Sebelum ini, AMI Niat sering menggunakan jenama makanan ayam cap Persahabatan dan Leong Hup. Kini AMI Niat sedang kerjasama dengan Aqwa Food di dalam penggunaan produk dedak keluaran sendiri yang boleh digunakan daripada ayam berusia sehari sehingga boleh dijual, yang mengandungi starter, grower dan sebagainya.

Di samping itu, AMI Niat telah membuat keputusan untuk menggunakan fodder gandum dan napier untuk makanan tambahan ayam AMI NIAT untuk ternakan.

Penggunaan fodder untuk ayam

AMI Niat menggunakan sistem pengairan minuman secara automatik menggunakan Auto Drinker. Setiap hari, sekurang-kurangnya 2 kali air tanpa klorin akan dipam ke tangki bekalan.

Effective Microorganisme (EM) dan Gula Merah sering digunakan sebagai campuran ke dalam minuman ayam bagi meningkatkan selera makan dan memastikan bakteria jahat di dalam usus ayam dapat diatasi bagi memastikan tinja ayam yang dihasilkan kurang berbau dan secara tidak langsung akan mengurangkan pembiakan lalat.

Syarikat AMI Niat menggunakan Yakult sebagai bahan di dalam pembuatan EM, memandangkan Yakult mengandungi 30 billion kultur hidup. Ini akan menjadikan ayam kampung AM-I menggunakan teknologi Lactobacillus.

Pengurusan Kesihatan
AMI Niat akan meminimakan penggunaan ubatan, bagaimana vaksin akan digunakan bagi mencegah penyakit. Penggunaan herba seperti kunyit bagi mengatasi masalah cacing dan penggunaan taugeh bagi mengurangkan stress ayam.

Penggunaan ubat-ubatan akan digunakan berdasarkan hasil post-mortem bedah siasat ayam yang sakit.

Pengurusan Rekod / Fail
AMI Niat mengimplikasikan pengurusan rekod / fail secara keseluruhan bagi memastikan maklumat
  •      perkembangan dan hasil pulangan
  •     digunakan untuk membuat perancangan pada masa hadapan
  •     disediakan dalam bentuk yang mudah disimpan dan dianalisis
Antara rekod yang perlu dicatatkan
  •     Tarikh pembelian / penerimaan anak ayam
  •     Baka ayam, sumber dan bilangan
  •     Pembelian dan pemberian makanan
  •     Berat badan dan jumlah bilangan dijual 
  •     Jumlah kematian dan penakaian
  •     Pemvaksinan dan rawatan






Comments